• Noorse dwergen

    Noorse dwergen, ook bekend als Dvergar, komen zeer vaak voor in de Noorse mythologie. Vaak werden ze gebruikt als symbolen van de Aarde, magie, technologie, de dood en smeden. Dvergar werden verdeeld in drie stammen, onder leiding van Motsognir, Durinn en Dvallin. Dvergar hebben een vergelijkbare achtergrondverhaal en symbolische betekenis aan dwergen van andere culturen mythologie, maar ze werden oorspronkelijk anders afgebeeld.

    Tot de dertiende eeuw, toen de Dvergar hun kleine gestalte en humoristische element aannamen, werden ze vaak gezien op volledige menselijke hoogte. Vaak verschenen ze met een bleke huid en donker haar. Dit komt door de koppeling met de dood.

    Svartalfar, of Dark Elves, werden vaak door elkaar gebruikt met Dvergar in de Noordse mythologie. Het werd ook gezegd dat ze leven onder de grond, vandaar de term "Dark" Elves, in tegenstelling tot hun tegenhanger, Ljosalfar of Light Elves. Ze delen veel van dezelfde eigenschappen als Dvergar, dat is waarom ze zo vaak gebruikt werden in plaats van, of werden vervangen door de Dvergar.