• Dwerg (Tolkien)

  Dwergen zijn een fictief ras in J.R.R. Tolkiens Midden-aarde. Tolkien heeft het beeld van de Dwergen in fantasy sterk beïnvloed. Vele andere auteurs hebben zijn beeld van het uiterlijk en het karakter van Dwergen overgenomen.

  Kenmerken

  Tolkiens Dwergen zijn kleiner dan mensen. Zij zijn doorgaans zwaargebouwd en hebben lange baarden. Zij hebben een levensverwachting van enkele honderden jaren. Zij staan bekend om hun ambachtswerk en zijn met name goede smeden. Mijnbouw en albewerking zijn hun voornaamste economische activiteiten.

  Daarom wonen Dwergen in de regel ondergronds. Zij kunnen erg koppig zijn en hebben vaak geschillen met de Elfen, maar ook onderling. Dwergen die gemaakt werden in een tijd dat Morgoth over Midden-Aarde heerste waren stug van aard en volhardend in vriendschap en vijandschap. De Dwergen uit de Blauwe bergen trokken samen met de Eldar op tegen Morgoth Bauglir voordat geschillen Elfen en Dwergen uit elkaar dreven.

  In Tolkiens verhalen komt geen enkele vrouwelijke Dwerg voor. De stambomen maken echter duidelijk dat er in zijn wereld ook vrouwelijke Dwergen leven. Eén wordt er met name genoemd: Dís.

  In de Nagelaten Vertellingen lezen we zelfs dat Elfen denken dat Dwergen uit steen groeien. Dit vinden de Dwergen natuurlijk lachwekkend. Eén uitleg zou zijn dat Dwergenvrouwen nooit reizen. Een andere uitleg zou zijn dat er wel vrouwelijke Dwergen bovengronds komen, maar dat ze niet te onderscheiden zijn van mannelijke Dwergen omdat zij eveneens een baard hebben. In de extended edition van de verfilming van "The Lord of the Rings" zegt Gimli dit ook tegen Éowyn.